A330CNG, Környezetbarátságos VanHool

 

Az itt leírtak megértéséhez fontos ismerni a közösségi közlekedés járműveivel szemben támasztott követelményeket. Az a néhány hazai szakember aki mindezeket jól ismeri nyugodtan átugorhatja, a többieknek javaslom ezen oldal átolvasását és megértését.

 

Hazaérve még le sem tettük a földre a LON címkével ellátott bőröndünket, amikor egy vastag fehértetős busztípusra lettünk figyelmesek. A témában jártasként azonnal sejtettük, hogy a BKV valamiféle „gázos” járművet állított csatasorba amíg London utcáit jártuk.

Ez a 35 darab jó állapotú használt jármű Franciaországból (Dijon) érkezett. Ott technológiát váltottak, és így nem is akármi, hanem az A330-as legújabb verziója került hozzánk!

A típus az általunk becsült VanHool A3xx sorozat kéttengelyes változata. De nem csak egy VanHool, hanem egy CNG (kompresszált földgáz) üzemanyaggal működő változata. Erre sokan azt mondanák, a kőolaj és a gáz is a földből jön, hát nem mindegy. Hát bizony nem, a kettő közti különbség ég és föld! Ha CNG üzemanyaggal üzemeltetünk egy járatot, akkor körülbelül négyszer olyan tisztán közlekedünk mint dízelüzemanyaggal (egészségügyi kárt alapul véve). Így egy igen tiszta technológia jelent meg Budapesten.

Más szóval az bizony !

Ezt a technológiát már elemeztük a CNG technológia oldalon.

 

A jármű alacsonypadlós, ülések tekintetében hozza a kötelezőt.

Kívülről természetesen a járműveket az antidemokratikus BKK színre fényezték. A jármű belső színezése kissé furcsa (a piros korlátok), de hát mégis Franciaországból jött.

A járművet ellátták külső „karácsonyfa” kivilágítással, így a látássérült vasárnapi autósok is észreveszik.

Utastájékoztatás alapfokú (elektronikus tábla és bemondós).

Az üléselerendezés jellemzően 1:2.

Az ajtók működése kissé más mint az A300-as modelleknél. Ezek nyitáskor kissé kiugranak a járműből. Itt célszerű az utasoknak távolságot tartani amíg nem nyílt ki teljesen az ajtó.

A belső tér kiképzése megfelelő. Több mint három babakocsinak van hely (pl. 99-es járaton ez nagyon fontos). A babakocsis térben hiányoljuk a lehajtható üléseket, mert ezek nagyon praktikusak (lásd Bambínó).

A külső ajtónyitó gomb BKV-s közelítő-érzékelős típusú (pl. TW 6000). Ezzel mindig gond volt (kesztyű, meddig nyomd, stb.), itt jobb lett volna a VanHool standard nyomógombos.

A székeken ott van a VanHool leesésgátló. Ez ehhez a fürgeséghez szükséges tartozék. Picit csúfítja a képet, hogy a kerekesszékeknek nincs lehajtható rámpája, csak egy kézzel kirakható sínpárja. A babakocsik helyére természetesen utasok is állhatnak, ami (nagy)városi busznál nem egy hátrány.

Belső zajcsillapítása jobb mint az AG300-as típusnak. A jármű beltéri zaja még menet közben is igen alacsony. Így a jármű elején tisztán hallani mit beszélnek a motor mellet ülők. Ez már vastagon megfelel a mai követelményeknek.

A jármű kilmatizált. Mivel a típus ezen verzióját már eleve klímásra tervezték, ezért az ablakok csak 4 helyen és csak kis felületen nyithatók. Tehát jó lesz rendben tartani a klímaberendezést.

A járművet úgy tervezték, hogy az utca szennyezett levegőjét az utasok csak szűrőn keresztül kaphassák meg, direktben (ablakon át) ne. Ezért a négy kis ablak üzemszerűen csak a jármű takarításakor használatos.

Másik oldalról a jármű ablakai nagyméretűek, így napsütés hatására a belső tér gyorsan felmelegszik mint egy üvegház. Mivel a hűtés (Magyar szokás szerint) a nyitott ablakokon át nem biztosítható, ezért 20C felet kötelező a jármű saját légkeringető rendszerének bekapcsolása. Részünkről a klíma bekapcsolásának csak 30 fok fölött vagyunk a hívei.

A jármű mérsékeltégövi változat nagy panorámaablakokkal és jó hőszigeteléssel. Ez télen hasznos, nyáron viszont a járműnél ugyanaz a gond jelentkezik mint nagyablakos személyautóknál. Ha sokat várakozik a napon álló motorral, akkor felmelegszik a belső utastér. Indulás után kell néhány megálló, amíg a klíma le tudja hűteni az utasteret. Talán célszerű lenne UV taszító fóliával (lásd bambínó) bevonni az ablakokat.

Az utastér belső kivilágítása viszont rendkívül dizájnos, messziről is felismerhető és felhívja magára a figyelmet.

Amit bár szomorúan tudunk támogatni az a manuális mozgássérült rámpa. A zsúfolt járművek, a zsúfolt megállók és az utasok „felkészültsége” kalauz nélkül sajnos nagyon nehézkessé teszi a távműködtetésű rámpa használatát.

 

Motorja MAN EURO 3, váltója Voith D864.

A VanHool ismét alkotott. A gázos motorok általában lustábbak a dizeleseknél. Ez a jármű valamiféle turbó rásegítővel kiküszöbölte ezt a tulajdonságot, így a CNG-s jármű meglepően fürge lett.

Gyorsítási és lassítási karakterisztikája az általunk tisztelt AG300-as modellt idézi. Érzésünk szerint azonban mint európai modell ez a típus picit kevésbé figyel a komfortos lassítási és gyorsítási karakterisztikára.

Külső zajcsiállapítása viszont kevésbé hetékony, de ezt kompenzálja a gázüzemű motor csendesebb működése. Így a jármű a kültéren is csendes.

Rugózása megfelelő. Viszont kerékátmérője kisebb mint az A300 modellnek, és az üzemanyagtartály a tetőn van, ezért kissé rosszabbul viseli a budapesti szántóföldeket. Mivel a jármű maga száguldozásra csábít, ezért itt a vezetőknek kell visszafognia magát. Más szóval a lóerőket nem csak használni de uralni is kell tudni. Itt talán célszerű lenne felvenni a kapcsolatot a gyártóval, hátha tudnak valami beállítást, ami a szántóföldön közlekedéshez optimáis.

A motor a jármű bal hátsó részén helyezkedik el (új iskola). Itt visszasírjuk az A(G)300 közép motoros felépítést, mert az megrendíthetetlen stabilitást adott a járműnek alacsonyabb utasszám mellett is. A (bal) hátsó motor a szántóföld minőségű budapesti főútvonalakon igen csak tengeri betegséget okoz. Másik oldalról ez a konstrukció elvitte magával a gyors haladásnál is biztosan állok a lábamon érzést (A300), így bizony lehet érezni a sebességet.

Ezek a járművek EURO 3-as motorokkal vannak felszerelve. A CNG üzemanyag miatt sokkal kevesebb EURO 5,5 (EEV) szintű kárt okoznak a környezetben. Ezt ráadásul úgy érik el, hogy nincs szükség bonyolult motorra és szűrőkre, elég egy úgynevezett openloop EURO 3-as motor. Ez olcsóbbá, tartósabbá és egyszerűbben karbantarthatóvá teszi a technológiát. Ennek részletit lásd a EURO n besorolás és CNG oldalkon.

 

Mivel üzemanyagtankja a jármű tetején helyezkedik el, ezért menettulajdonságai minden más járműtől különböznek. Erre a lényeges különbségre mindenképp nyomatékosan fel kell hívni a járművezetők figyelmét.

Szakmai oldalról fontos tudatosítani a vezetőben, hogy a jármű súlypontja magasan van (főleg az A300-hoz képest) a tetőn lévő tank, az utasbarát felfüggesztés és a bal hátsó motor miatt. Ezért és a fürgesége miatt bizonyos helyzetekben nagyobb odafigyelést kíván. A jármű kanyarstabilitása rosszabb egy átlagos busznál, eddig az országban csak a Transzelektro/Skoda trolibuszoknál lehetett ilyesmivel találkozni. Ez nem az A330, hanem az LPG, CNG, FCH és E hajtás/üzemanyag sajátja. Ez megfelelő minőségű utakon ésszerű vezetési stílus mellett nem jelent problémát. Gyors kanyarokban kell figyelni odafigyelni, vagy ha olyan úthibákon hajt át a jármű ami a Magyar szabvány szerint nem is létezhetne. És persze ez a típus az A(G)300 „kétkerekes” kanyarjaira sem alkalmas. Ennek persze van egy mellékterméke. Mivel a járművezetőknek óvatosan kell kanyarodnia, ezért ilyenkor az utasok nem kenődnek fel a jármű oldalfalára. Ez viszont bárhonnan nézzük inkább előny mint hátrány.

Amin kicsit meglepődtünk, a gyakorlatban kiderült, hogy ezt a járművet lehet „öregurasan” vezetni. Mindössze annyi történik, hogy gyorsításnál egy picit ránt a váltó mivel alapvetően dinamikus vezetésre tervezték.

Megjegyzésként úgy néz ki, hogy ezeket a használt járműveket közel nem kaptuk olyan jó motorikus állapotban mint az A300-as példányokat. Mind a két első tesztjárműnek szelep beállítási hibája volt. Ez úgy kb. megfelel a Francia mentalitásnak. Így érkezés után célszerű lenne őket motorikusan átnézni.

Végezetül nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez az üzemanyagtípus magasabb karbantartási színvonalat és fegyelmet kíván meg. Erre feltétlenül oda kell figyelni. Másik kényes kérdés a CNG tankolási lehetősség, de ezt úgy néz ki sikerült megoldani.

Dicséret illeti a BKK használtbusz-figyelőjét, hogy lecsapott a 35 darab A330CNG-re. Ennél már csak annak örülnénk jobban ha ugyanennyi használt jó állapotú FCH járművet találna, bár erre szinte nulla az esély.

Másik oldalról kissé hiányoljuk, hogy a CNG technológia környezetbarátságának kihangsúlyozását (például hirdetésékben), mert ez jó példát mutathatna.

 

Arról miként szelték át a járművek Európát amíg ide értek készült egy film. Ezt ide kattintva ide kattintva lehet megtekinteni.

 

Budapest, 2014.06.18, frissítve 2015.02.18

Készítette: Kendi Zsolt (ÁK52 szervező).

 

Ha véleményed van keress meg minket elektronikus levélben!

 

Vissza az autóbuszok oldalra.

Vissza a főoldalra.

Vissza a járművek oldalra.