2008 május 7.

Hírek mappa

A BKV járatain utazók jogai (mit nem tehet a jegyellenőr?)

 

Mostanában gyakran látni marconának tűnő ellenőröket a BKV csomópontokban, akik esetenként fizikailag akadályozzák az embereket a továbbjutásban. Attól függetlenül hogy az utazónak van vagy nincs jegye / bérlete, a jegyellenőr (és a biztonsági személyzet sem) nem akadályozhatja a szabad mozgásban az utast. Igazoltatási joga sincsen, tehát senki sem köteles átadni nekik az okmányait. (A leszállásban egészen biztos vagyok hogy nem történhet akadályozás, a felszállásnak viszont még utánanézek.) A fent leírt jogokat az Alkotmány garantálja, aminek vonatkozó része alább olvasható.

Ha az ellenőr vagy biztonsági ember az utas elé áll, akadályozni próbálja a továbbjutásban, hangosan, jól artikuláltan fel kell szólítani arra, hogy ehhez semmilyen joga nincsen. Ha elsőre nem is, de harmadszori felszólításra ők egészen érdekes módon pontosan elkezdenek jogkövetőként viselkedni, gyakran olyat is kitalálnak, hogy az az utas "jött nekik", akit előbb még ők akadályoztak az elhaladásban. (Egymást is védjük meg az önkényeskedéstől ! Félni nem kell, ők pontosan tisztában vannak azzal hogy mit lehet és mit nem, még akkor is ha gyakran nem úgy viselkednek.)

Szeretném megjegyezni hogy semmi bajunk nincs az ellenőrökkel, biztonsági szolgálattal, azzal az üzemeltetési technikával viszont nagyon komoly aggályaink vannak, ami bizonyos társadalmi csoportok között igyekszik feszültséget teremteni, esetenként félelmet kelteni.

Teljesen nonszensznek és felháborítónak tartom, hogy a legkésöbbi időpontokban is (pl este 11 h-kor is) az összes elképzelhető ellenőrzési pontnál (pl Deák tér összes átszállójában) vegzálják a hullafáradt utasokat. A bérletet így jóval könnyebb elveszteni is.

Sokkal átgondoltabb és az utasokat nem ellenségnek tekintő szemléletre és gyakorlatra van szükség, mert ez így nem fog menni.

Kérdéses továbbá az is, hogy a BKV éjszakai járatain szolgáló biztonsági személyzet (ami nem is a BKV-hoz tartozik) milyen alapon ellenőrzi a jegyeket és ők valójában minek minősülnek? Mert hát nem ellenőrök, az biztos.

:::::::::::::::::::::::::::::::

További útmutatást az Alkotmány szövege ad:

119/1996. (XII. 21.) OGY határozat a Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveiről

Az emberi és állampolgári jogok

6. (1) Az alkotmányban az emberi jogok között szabályozandó alanyi jogok:

cs) a személyi szabadsághoz és a személyi biztonsághoz való jog: a szabadságtól való megfosztásnak csak törvényben meghatározott okból és törvényben meghatározott eljárás alapján van helye. Az őrizetbe vett személyt 72 órán belül bíró elé kell állítani vagy szabadon kell bocsátani. A szabadságkorlátozások eljárását a törvényben pontosan szabályozni kell, és a jogorvoslat lehetőségét az érintett számára feltétlenül biztosítani szükséges. A kényszermunka tilos, kivétel ez alól az elítéltek munkára kötelezése;

é) a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga: a tartózkodási és a lakóhely szabad megválasztása, az államon belüli szabad mozgás, az állam területének szabad elhagyása, és a visszatérés joga. A nem magyar állampolgár törvényben meghatározott okból és eljárás szerint kiutasítható;

http://www.antidiscrimination.etc-graz.at/cms/fileadmin/user_upload/Projekte/laufend/ADTJ/Hungary/Jogszabalyok/Alkszab.doc

varga tamás

Főoldal