Utolsó frissítés: January 17, 2007
 

Hát nem ez...

Vissza a Mérések oldalra

Mi az optimális sebesség az átutazó járművek számára?

 

Ha csökkenteni akarjuk a kerület környezetterhelését akkor azt többféleképp tehetjük. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja ennek ha optimálisan választjuk meg az áthaladó járművek sebességét. De mennyi legyen ez az optimális?

Első látásra mindenki azt mondaná minél lassabban mennek az áthaladó járművek annál kisebb a környezet terhelése a kerület viszonyai között (szűk utcák közeli házak ...), pedig ez nem teljesen van így.

Az áthaladó járműveknek környezetterhelés szempontból legoptimálisabb a 35-45kmh. Ilyen sebesség mellet hagynak a legkevesebb szennyezést (zaj és károsanyag) maguk mögött áthaladáskor.

Ha növeljük a sebességet akkor a nehéz járműveknél (teherautó és autóbusz) komoly útvibráció és motorzaj jön létre már 50kmh elérésekor, személyautó esetén pedig olyan 60kmh felett rendkívül éles úgynevezett kerékzaj tapasztalható. A 40kmh-s határ felett már a szükséges motorteljesítmény is meredeken növekszik a kibocsátott károsanyag mennyiségével együtt.

Ha csökkentjük a sebességet akkor vele a zaj is csökken, de a kerületben hagyott károsanyag mennyisége folyamatosan növekszik, tehát a fenn említett 35-45kmh a legoptimálisabb.

Ezen szabály alól kivétel a villamos ahol ugye nincs motorzaj, de sebesség csökkentése hatására a zavarás növekszik. Ennek oka hogy a csökkenő sebesség más karakterisztikájú vibrációt eredményez (csökkenő frekvenciájú), amit az út és a talaj könnyebben továbbít és felerősít.

Tehát villamos esetében a 25kmh alá csökkentve a sebességet a vibráció jelentősen nőhet. Akkor kérdezhetjük, mi az optimális megoldás a kerület számára. Viszonyaink között olyan jármű ami gumikerekes, relatíve könnyű és elektromos meghajtással rendelkezik. Ennek pillanatnyilag egyetlen használható reinkarnációját ismeri a tudomány, a trolibuszt. Éppen ezért harcol szervezetünk e jármű alkalmazásáért Pesterzsébeten...

 

Budapest, 2005.03.22

Készítette: Kendi Zsolt (ÁK52 szervező).

Ha véleményed van keress meg minket elektronikus levélben!

Vissza a Zajmérés lapra