A bőrünkre megy

Főoldal

Útfelújítás, ahogy én láttam

 

2006 októberben végre elkezdődött a XX. kerület Nagysándor József utca felújítása. Szükség is volt rá, mivel az utca olyan volt mint a mesebeli zokni, több volt rajta a folt mint az eredeti anyag.

Első lépésben jött egy profi útépítő csapat, és felmarta az burkolatot. Ezek után természetesen nem takarított, mivel ez az autópálya építés során nem szokás. Itt a házak között viszont a szél igen csak vitte a finom rákkeltő port. Ez még mindig nem lett volna baj, de a főváros ráengedte a szokásos forgalmat az utcára, így a por mennyisége minden képzeletet felülmúlt. Ilyet csak a Párizs-Dakar ralin lehet látni amikor egy tucat autóversenyző száguld a sivatag homokjában. Ennek következében a Nagysándor utcában és környékén csak porálarcban és porvédő szemüvegben lehetett közlekedni, a járművek pedig nappal is fényszóróval próbáltak átlátni a porfelhőn.

Megpróbáltunk valamit tenni, hátha javult a helyzet. Magyar szokás szerint kiderült, hogy senki sem illetékes. Sem a Polgári védelem, sem az Helyi sem a Fővárosi önkormányzat. Némi reményt adott, hogy a Főváros mint megrendelő kérést intézhet a fővállalkozóhoz. Sajnos azonban az illetékes ügyintéző a beruházás megkezdése előtt elment szabadságra, és helyettese meg nem volt, így semmi sem történt. A végén már ott tartottunk hogy naponta egy kis csapat helyi lakos halált megvető bátorsággal a nagy forgalom közepén söprűvel és lapáttal takarította a felmart úttestet.

Két hét hiábavaló küzdelem és pornyelés után végre megjött az ügyintéző, és szólt a fővállalkozónak. Ekkor persze az is kiderült, hogy olyan technikát amivel feltakarítják az útépítés porát nem ismer ez az ország. De egy csomó partvis javított a helyzeten.

A járdát külön csapat újította fel. Az első csapat főnöke egy hatalmas terepjáróval érkezett. Ennek megfelelően addig dolgoztak csak amíg jött az első munkaügyi ellenőrzés, utána lapátra tették őket. Az második csapat főnöke egy közepes terepjáróval érkezett. Ennek megfelelően addig dolgoztak csak amíg jött az első munkaügyi ellenőrzés, utána lapátra tették őket. A munkát a harmadik csapat fejezte be, amelynek főnöke kerékpárral érkezett.

Pontosabban csak egy részét, mert a többinél maradt a régi burkolat. Mint utóbb kiderült, egy csomó helyen a víz és gáz elzárókat lebetonozták, így 2007 május hónapban a járda nagy részét ismét feltörték és újrabetonozzák.

Az utcában nem messze tőlünk lakik egy úr, aki többek között útépítésnél fővállalkozással is fogalakozott régebben. Így bizony jól tudta mit és kellene csinálni. Ezt megpróbálta elmondani, de persze senki sem hallgatott rá. Így végén fogta, ingyen és bérmentve a saját háza előtt ő maga tett rendbe a kérdést. Közben persze jött az ellenőrzés és le akarták csukni, mert nem volt munkavállalási engedélye.

Az igazi meccs csak ezután kezdődött. Ha érdekel akkor olvasd el a útfelújítás utóéletét!

Budapest, 2007.05.19, frissítve: 2007.09.04

Készítette: Kendi Zsolt (ÁK52 szervező).

Vissza