Pesterzsébet önkormányzata milyen mértékben képviseli az itt lakók érdekeit

 

1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról, A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT, A települési önkormányzat feladata, hatásköre, szervei:

8. § (1) A települési önkormányzat feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen: a településfejlesztés, a településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, a vízrendezés és a csapadékvíz elvezetés, a csatornázás, a köztemető fenntartása, a helyi közutak és közterületek fenntartása, helyi tömegközlekedés, a köztisztaság és településtisztaság biztosítása; gondoskodás a helyi tűzvédelemről, közbiztonság helyi feladatairól; közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, a foglalkoztatás megoldásában; az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás; a közösségi tér biztosítása; közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása; a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének a biztosítása; az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése.

 

Szervezetünk feladatának tekinti az önkormányzatok működésének ellenőrzését is. Amennyiben hiányosságot találunk, akkor erre a közösség érdekében minden eszközzel felhívjuk a figyelmet. A problémák szemléltetésére kiválasztottunk egy főútvonalat ami egy szomszédos kerültben folytatódik, és körülnéztünk mit látunk a szomszédban és nálunk.

 

Kerületünkben a kérdéses útvonalon a következő táblák tájékoztatják az autósokat:

   

Elmondják nekik, hogy minél gyorsabban hajtsanak jó nagy környezetterhelést okozva és figyelmen kívül hagyva az ott lakók és más közlekedők érdekeit. 

 

Mit látunk ezzel szemben a szomszédoknál. Sebességkorlátozással igyekeznek csökkenteni a zajt és a veszélyt:

 

Kitáblázzák a kerékpárosok számára a főbb irányokat:

Sebességkorlátozással csökkentik a környezetterhelést:

És megtiltják a teherautók behajtását szintén a környezetterhelés csökkentése okán:

 

 

Ismét visszatérve fatornyos hazánkba megtekinthetjük miként épült rá a felüljáró a lakóházra. Természetesen itt próbálnak a járművek jó nagy zajt csapva és komolyan szennyezve felkapaszkodni rá: 

A szomszédoknál ezzel szemben elérték, hogy leragasszák az M3 és M7 jelzéseket, megakadályozva hogy a kerület belsejét használják M0-ás autópályaként:    

 

Ezentúl lezárással megakadályozták, hogy a forgalom "elcsorogjon" a mellékutcákban további felesleges környezetterhelést okozva: 

 

Ismét visszatérve kerületünkbe megnézhetjük miként képzeljük mi a vállalkozásokat a kerület kellős közepén: 

   

A szomszédoknál már sokkal kulturáltabb a dolog.

   

 

A végeredmény végeláthatatlan sorok, balesetetek és környezetszennyezés:  

Persze így végső soron senki sem érzi jól magát a kerületben...

 

 

 

Budapest, 2005.12.05

Készítette: Kendi Zsolt (ÁK52 szervező).

 

Ha véleményed van keress meg minket elektronikus levélben!

 

Vissza a főoldalra.